Monday, March 21, 2011

Mahukah Kita Bersama RasuluLlah ﷺ?بسم الله الرحمان الرحيم
الحمد لله رب العالمين حمداً يوافى نعمه ويكافئ مزيدهاللهم صل على سيدنا محمد طب القلوب ودوائها
وعافية الأبدان وشفائها ونور الأبصار وضيائها
وعلى آله وصحبه وسلم

- Selawat Syifa` / Thibbul Qulub


اللهم أنت ربي لا إله إلا أ نت خلقتني وأنا عبدك
وأنا على عهدك ووعدك ما استطعت
أعوذ بك من شر ما صنعت
أبوء لك بنعمتك علي وأبوء لك بذنبي
فاغفر لي فإنه لا يغفر الذنوب إلا أنت
- Sayyidul Istighfarالســــلام عليكم ورحمة الله وبركـــاته"Banyak orang yang beribadah siang dan malam tetapi hatinya asyik dengan orang yang tidak pernah bersujud kepada ALLAH, hati² di akhir hidupmu ALLAH Membalik keadaanmu agar berkumpul dengan orang yang kau cintai; yang tidak pernah bersujud kepada ALLAH. Banyak orang yang berbuat dosa siang dan malam setelah bertobat ia terjebak dosa lagi, bertobat lagi terjebak lagi ke dalam dosa, tetapi jiwanya cinta kepada Sayyidina Muhammad صلى الله عليه وآله وسلم. Bukan berarti saya memperbolehkan maksiat dan cukup saja mencintai Nabi tidak demikian, karena tentunya cinta Nabi yang hakiki akan menuntun kita kepada Keluhuran bukan kepada kehinaan, maka pupuk cinta kita kepada RasuluLlah صلى الله عليه وآله وسلم, maka ALLAH akan Memupukkan di dalam hati kita Rahasia sifat Kemuliaan Muhammad RasuluLlah صلى الله عليه وآله وسلم.Sabda beliau صلى الله عليه وآله وسلم, "Seseorang bersama dengan orang yang ia cintai", demikian riwayat Shahih Bukhari. Dan hadirin-hadirat, hadits ini memanggil semua jiwa untuk mau atau tidaknya mereka bersama Sayyidina Muhammad صلى الله عليه وآله وسلم, maukah kita bersama RasuluLlah صلى الله عليه وآله وسلم? Hadits ini telah membuka gerbang luas agar kita bersama Muhammad RasuluLlah صلى الله عليه وآله وسلم. Cintailah Nabi kita Muhammad صلى الله عليه وآله وسلم.Jika ada yang berkata, "Orang seperti aku ini belum pantas cinta kepada RasuluLlah صلى الله عليه وآله وسلم", kalau belum pantas mencintai Rasul, maka tidak Terpilih menjadi ummatnya RasuluLlah صلى الله عليه وآله وسلم. Semua ummat Muhammad صلى الله عليه وآله وسلم sudah Dihalalkan oleh ALLAH untuk mencintai Nabi Muhammad صلى الله عليه وآله وسلم, bahkan mereka yang masuk Islam pun karena mengenal dan mencintai Nabi Muhammad صلى الله عليه وآله وسلم."
- Himpunan Taushiyah dari Guru Mulia; Habibana Munzir ibn Fuad al-Musawa حفظه الله تعالىWahai ALLAH, wahai Tuhan kami, Kurniakanlah kepada kami keinginan sungguh²
untuk mengikuti jejak langkah Junjungan kami Nabi Muhammad ﷺ awalnya,
akhirnya, lahirnya, batinnya, perkataannya, perbuatannya, ibadatnya dan amal baktinya.
Amiin Ya ALLAH, Ya Rabb, Ya Rahman, Ya Rahim, ya Qarib, ya Mujib, Ya Hayyu, Ya Qayyum,
Ya Dzal Jalali wal Ikram wa bi jaahi Sayyidina Muhammadinil Habibil Mahbub ﷺ...
اللهم صل على سيدنا محمد
وأنزله المنزل المقرب منك يوم القيامة
اللهم صل على روح سيدنا محمد في الأرواح
وعلى جسده في الأجساد وعلى قبره في القبور


ربنا تقبل دعاءنا إنك أنت السميع العليم
وتب علينا إنك أنت التواب الرحيم
دعواهم فيها سبحانك اللهم وتحيتهم فيها سلام
وآخر دعواهم أن الحمد لله رب العالمين

بارك الله فيكم وجزاكم الله خير الجزاء
والله تعالى أعلم بالصواب

2 Ulasan:

Assalamualaikum Mastura - Benar sama sekali apa yg diperkatakan oleh mu. DUnia hari ni kalau kita lihat di sekitar kita sahaja macam2 kita dpt lihat....sgt menakutkan...hati sentiasa dlm ketakutan...bilangan yg hendak membuat kebaikan sgt sedikit jika dibandingkan yg mahu mencari ALLAH. Semoga dengan usaha kita kearah mencari ALLAH akan dipemudahkaNYA. Ana amat merasa takut jika hati kita dibalikkan kepada org2 yg ALLAH laknati. Masya ALLAH semoga dijauhi.

BismiLlah wal HamduliLlah...
Sholatu was-Salamu `ala RasuliLlah wa `ala Alihi wa Shohbihi waman walah...
SalamuLlahu`alaikum wa Rahmatuhu wa Barakatuh...

Wahai Ibu Mithali yang Dimuliakan lagi Dikasihi ALLAH,
Diatas doa, amiin ALLAHumma amiin, kerna makhluk yang bernama "usaha" itu juga adalah Milik ALLAH `Azzawajalla. SubhanALLAH, mengingatkan hamba akan sebuah nasihat yang pernah disampaikan oleh asy-Syeikh Rohimuddin an-Nawawi al-Jahari al-Bantani حفظه الله تعالى : “Harapan itu menggerakkanmu kepada ketaatan, Rasa takut itu menjauhkanmu dari maksiat, dan Muraqabah (pengawasan, merasa diri Diawasi oleh ALLAH) itu membawamu kepada jalan hakikat.”

Dan al HamduliLlah, taushiyah ataupun wasiat yang telah hamba kongsikan bersama didalam posting yang satu ini, adalah dari Guru Mulia kita; Habibana Munzir ibn Fuad al-Musawa حفظه الله تعالى. Semoga sama-sama kita mendapat barakah serta manfaat darinya. Amiin ya ALLAH, ya Mujibassailiin, ya Arhamarrahimiin.

Demikian yang dapat disampaikan...
Di atas masa serta ziarahnya hamba ucapkan,
barakALLAHu fiki wa jazakiLlahu khairal jaza`.
Fi amaniLlah wALLAHu a`lam bisawab.

Related Posts with Thumbnails